Tonåringarnas lärare

10 Nov

Vi, som har förmånen att undervisa tonåringar, bör ofta stanna upp och ställa följande frågor:

1. Hur stor är sannolikheten att en av de elever vi idag har framför oss om tio år är i desperat behov av oss och av vår undervisning?

2. Hur stor är sannolikheten att vi om tio år är i desperat behov av hjälp som förmedlas av någon av dem vi idag har framför oss i klassrummet?

Sannolikheten i fråga ett har ett gränsvärde som närmar sig noll. Den andra situationen är rent av trolig. Det är rentav otroligt hur många av ens elever som uppnått vuxen ålder. Någon är polis, någon rörmokare och en annan levererar mitt hett efterlängtade paket till dörren. Därtill finns före detta elever representerade i kollegiet!

Det är i och för sig bara en tidsfråga innan man ser ett suddigt ansikte hovra över ens värkande huvud, milt förklarandes ”Det blir snart bättre!”, och inser att den ängeln var ens egen elev i dagar av kraft!

I och för sig vore det skönt om eleverna satt tysta och stilla och gjorde som man sa – noggrant.

Tänk om alla elever skulle markera flitigt och svara tydligt.

Egentligen vore det tråkigt!

Analyserar vi den gamla klassiska bilden av eleverna som alltid handlade enligt lärarens instruktioner och modell kan vi konstatera att eleverna per definition kopierade. Den som kopierade bäst var den som fick det bästa omdömet. Idag borde vi veta att man aldrig kan bli bäst om man kopierar. Om man däremot kopierar för att se hur det fungerar med målsättningen att sedan kunna göra det bättre kommer det hela i en lite annan dager. Kreativitet och innovationer bär vårt samhälle framåt. Det är inte alltid det är de snällaste eleverna som står bakom innovationerna!

Att som lärare ta ett steg tillbaka och överblicka situationen är alltid hälsosamt. Låter man fantasin ta en in i elevernas framtid återvänder man en aning mera ödmjuk till klassrummet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: