O tempora, o mores

3 Dec

”Våra ungdomar har det bra” utmålar Grand Old Politiker i lokala bladet. Än bredare penslar tar han till för att beskriva sin egen ungdomstid med knappa tillgångar på mat, mycket snö och lång väg längs oplogade vägar till en skola där man minsann fick veta hut.

Naturligtvis håller jag med om att det är bättre nu. Det betyder dock inte att vi har nått kulmen och att vi nu helt kallt sätter oss i pulkan och, utan att göra det minsta åt saken, låter oss glida utför mot misär och elände. Vårt mål är väl att göra världen bättre – än bättre!

Dock finns ett rejält hål i den gamles resonemang. Förr hade ungdomarna en plats i samhället och ett mål i livet. Det var naturligt att känna sig behövd och att vara delaktig i utvecklingen av samhället. Sök idag efter något positivt gällande dagens unga bland alla nyheter som strömmar över oss. Etablerade vuxna öser ovett över ungdomarnas vanor men ger sällan idéer om hur det kunde vara. Förutom då tankarna om att förr kunde vi unga minsann… Det tåget har dock gått för länge sedan – långt före elektriciteten installerades över stambanan.

Vi som passerat ungdomsåren bör låta dagens unga visa vad de kan. De behöver modeller och möjligheter i stället för ryggtavlor, avfärdande händer och avsaknad av möjligheter att själva skapa ett sammanhang att tillhöra.

Senaste kväll gick personalens julfest av stapeln. Festdeltagarna utgjordes av en samling representanter för vuxenlivet. De som skötte om oss och serverade denna afton representerade unga studerande. Ett glatt leende – avfyrat av en som bara för ett år sedan brottades med matematikens mysterier i mitt klassrum – gjorde att jag kände mig välkommen långt innan jag kommit så långt in som till festsalen. Lycklig den som får ha unga i vänskapskretsen. De lotsar nog farbror in i framtiden. En ljus framtid. Korparna får kraxa bäst de vill!

Annonser

Ett svar to “O tempora, o mores”

  1. Kaj Berlin 31 december, 2011 den 02:46 #

    så sant så

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: