När tonåringen fick landet att reagera

13 Dec

”Litteratur borde bli ett läroämne!” Orden yttrades denna gång av Alevtina Parland. Hon är 13 år. Hon har rötter i två språk, två länder och två kulturer. I Ryssland fick hon uppleva hur litteraturhistoriens dörr svängde upp på vid gavel. Litteraturens mästerverk gav insikter i tankar tänkta av de som gått före oss. I sanning stort!

Alevtina fortsätter: ”Litteraturen är vägen till att förstå samhället. Är det inte dit vi ska ut nu? Vi små, halvvuxna människor som kallas tonåringar, ska ut i livet om några få år.”

Jag är djupt imponerad – av Alevtina.

Skribenter och journalister hurrar. Skolan synas. Utbildningsstyrelsens direktör för den svenskspråkiga utbildningen får besök av, åtminstone, den finlandssvenska radion. Gott så!

Låt mig då strö lite stenar på stigen; Var det inte naturvetenskaperna som skulle lyftas fram alldeles nyss? Spelar mig mitt minne spratt eller var det inte helt nyligen dags att införa mer bildkonst? Kanske var det gymnastik. Nu är det tydligt att litteraturundervisningen ses bristfällig.

Vi ska veta att många lärare gör fantastiska insatser för att lotsa in eleverna i litteraturen. Dock har lotsen sällan makt över farvattnen. De vatten på vilka våra tonåringar seglar ser vi vuxna blott en del av. Fjärdar de tar med sig in i klassrummet bildar den vilda ström i vilken läraren blott handleder. Av tonåringens värld utgör skolan blott en del.

Hur än vi vuxna hoppar på som ekorrar från dike till dike hinner vi aldrig lära de blivande vuxna allt de behöver, har nytta och nöje av i hela resten av sina liv. Kan vi däremot inspirera våra unga klarar de nog själva av att ta sig vidare.

Alevtina får sista ordet denna gång:

”Vi är er framtid. Ge oss då möjligheter!”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: