Är alla experter på skolan

13 Jan

”Det jag minns från min egen skoltid…”

Det är inte helt otroligt att någon som har bestämda åsikter om skolan någonstans i resonemanget har ovanstående uttryck. Det är dock ett oomkullrunkeligt faktum att det är smått kusligt att stanna upp och tänka över den tid som gått sedan man själv slutat skolan.

En god vän brukar vid valda tillfällen suga till sig omgivningens uppmärksamhet i den enkla frågan: ”Vad är det egentligen för tidsperspektiv vi pratar om nu?”. Under diskussionens gång har sällskapet nalkats någon form av konsensus i frågan om något som på något sätt skulle ha uppnått status som korrekt. Utgångspunkten till den bedömningen ligger ofta precis så långt tillbaka i historien som sedan den tid någon i sällskapet hade direkt kontakt med det som diskuteras. Utgående från ovan förda resonemang är ofta uppfattningen om skola mer föråldrad än uppfattningen om något man kommit i kontakt med under arbetslivet eller under någon resa som gjorts i vuxen ålder.

Pinsamt ofta händer det numera att jag tvingas blotta min stora livserfarenhets brist på uppdateringar. Exempelvis är Alcudia på Mallorca i min värld en vacker naturskön sandstrand med mycket plats eftersom där inte finns andra byggnader än en liten strandrestaurang med halmtak. Någon som nyligen, för 15 år sedan, varit där beskriver kanske stranden lite annorlunda.

Ett föräldramöte i skolan kan ofta börja med att föräldrarna jämför egna skolminnen. Samtidigt jämför de ofta skolbyggnaden med hur den egna skolan såg ut. Lite historia får man sig till livs om någon av föräldrarna gått i samma skola som deras barn nu går i. Efter rundvandring i både fysiska och pedagogiska rum händer det att någon av föräldrarna utbrister: ”Tänk om vi hade fått ha det så här när vi gick i skola!” Sånt kan ses som ett tecken på positiv utveckling!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: