Åsikter, åsikter, åsikter…

22 Jan

”Naturvetenskapens uppgift är inte att bilda åsikter utan att långsamt föda  insikter.”

Så skriver Raymons Snijders, författare till boken ”Fysik för filosofer”. Den meningen har hos mig inte bara slagit rot. Dess stam blir starkare, dess grenar breder ut sig och en lugnande skugga skänker åt allt flere tankar.

Många är de barn av vår tid som ofta förväxlar känslor. Lugnt förväxlas då och då med tråkigt. Det är klart att det känns lite tråkigt när någon helt sonika punkterar en rejält uppblåst diskussion med att helt enkelt lägga fram en insikt bland åsikterna på bordet. Å andra sidan kan man då lugnt gå vidare med fötterna på stadig mark.

Idag väljer finländarna president. Kandidaterna har tentats. Insikter har mätts. Likt tepåsar har åsikterna fått ge det mesta av sin smak till mediernas rubriker. Då och då har en åsikt plockats upp ur en kopp, doppats i en annan för att se om smaken förändrats. Många är de som idag går till valurnorna och i allra sista stund bestämmer sig för vem som får deras röst.

Det kommande presidentvalet i USA har redan nu fått stort utrymme i diskussionerna världen över. Idag hörde jag en medborgare utbrista: ”Han är bra! Han kan prata. Han har åsikter!” Om man väljer president med mängden åsikter som kompass är det allra enklast att hämta presidentkandidaten från närmaste konditori eller bränslestation. Kring deras bord brukar det inte vara brist på åsikter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: