Utvecklande samtal på en kvart

19 Mar

Kvartsamtal hette det väl förr – den lilla stund läraren och elevens vårdnadshavare har för att tillsammans veckla ut elevens situation. Målet med samtalet är att det ska ge en bättre bild av elevens situation i livet. Denna nymålade bild ska sedan lägga grunden till en djupare förståelse så att rätt åtgärder kan vidtas i tid.

Utvecklingssamtal kan ofta vara situationer där en tidigare okänd sida hos eleven ser dagens ljus. I och för sig är inget okänt, men ”den andra sidan” får ibland helt nya insikter. Själv har jag – både som förälder och lärare – fått erkänna att jag bara sett en sida av situationen. Mitt första utvecklingssamtal som förälder, till två jämngamla barn vilka kallar mig ”pappa”, var en riktig ögonöppnare. Jag och min fru satt och nickade bekräftande till det vi fick höra om våra barn. De var förvisso rätt olika. I något skede rynkades våra ögonbryn i det att det som berättades om våra barn tycktes förväxlat. Överrensstämmelsen var i och för sig stor men det som berättades om den ena arvingen stämde perfekt in på den andre. Det blev till att ta en liten paus och reda ut situationen. Efter återupptagen rapportering lyssnade vi med helt nyöppnade sinnen på det som berättades om våra sexåringar. Efter den situationen gick jag med större ödmjukhet och mer öppna sinnen in till de samtal jag som lärare hade med mina elevers egna föräldrar.

Som vuxen – lärare, ledare eller tränare – med endast en begränsad bild av en växande människa är det av största vikt att vara försiktig med att dra för långt gående slutsatser. Att resolut fastställa en 10 eller 15-årings maximala nivå inom något område kan vara både dumt och destruktivt. Den fysiska byggnationen av det som ska bli en framtida stöttepelare i samhället är fortfarande på gång i den åldern.

Det kan vara helt korrekt att en elev arbetar bra och presterar maximalt efter förmåga belönas med högst ordinära vitsord. Viktigt att komma ihåg är att resultaten utvärderar elevens aktuella förmåga. Vi vuxna har – all erfarenhet till trots – alltför lätt att dra slutsatser ur nuet. En växande hjärna i en växande kropp ger helt säkert nya möjligheter framöver. Nuet är en bra grund för framtiden. Bägge förtjänar både ödmjukhet och respekt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: