Politisk panik?

29 Mar

Staden Jakobstads direktör och styrelse ruskade om grannkommunerna med att gå ut med uppgifter om att de kommuner som vägrar ansluta sig till Jakobstadkan komma att tas med våld. Dock skulle endast vissa delar inkorporeras. De delar som inte bildar naturlig helhet med eller som inte funktionelt ”hör till” staden skulle lämnas därhän. Förfarandet benämns ”Operation Sibbo”.

Helsingfors’ utvigning på Vandas och Sibbos områden väckte debattörer landet runt. Det bör nämnas att området totalt omfattade drygt 25 kvadratkilometer fast mark, att Helsingfors stad vid tillfället ägde en tredjedel av den sedermera inkorporerade Sibbomarken och att den mark Sibbo tvingades avstå är att betrakta som landsbygd av vilken endast en liten del är detaljplanerad. Att det är vår trångbodda huvudstad som expanderar saknar knappast betydelse.

I bakgrunden ligger givetvis Jakobstads grannkommuners ovilja att ansluta sig till staden. Denna ovilja har nått sådana proportioner att grannarna icke längre ens vill utreda hur framtiden i Stor-Jakobstad skulle kunna te sig.

Att Jakobstad med våld skulle ta omgivande kommuners funktionella delar liknades av författaren och Jakobstadsbon K-G Olin vid våldtäkt. Må så vara att det pratas om både brandfackla och provokation för att tvinga grannkommunernas representanter till förhandlingsborden, men en som blivit utsatt för våldtäktsförsök kan tänkas hysa agg mot förövaren. Man kan också förundras över vilka områden som ska ses som ”funktionell del av staden Jakobstad”. Att Bennäs kommundel i Pedersöre ses som dylik har väl med järnvägen att göra. Med Bennäs tillhörande Jakobstad får staden åter en järnvägsstation. Varför sluta där? Halvmessyren kan undvikas i det att viss del av Kronoby inkorporeras. Så skulle staden också få eget flygfält. Å andra sidan – är det inte lika bra att göra det ordentligt och inkorporera Frankfurt med tanke på kommunikationerna och Bryssel med tanke på full koll på politiska helheter.

Själv är jag född och uppvuxen i Jakobstad. Jag har bott i Vasa och Nykarleby, har arbetat i Nykarleby och Larsmo. Nu har jag både bopålar och arbetsplats i Padersöre. Enda perioden mitt leverne kan stå att betrakta som kommunalpolitiskt vidrigt är väl den period jag arbetade i Larsmo med kommunen som arbetsgivare samtidigt som jag bosatte mig i Pedersöre. Till mitt försvar vill jag nämna att min frus arbetsgivare var – och fortfarande är – Pedersöre och att mina barns lärare i Kyrkoby skola, Pedersöre, var Larsmobo och hade barn vilka fick utstå min undervisning i Holm skola. Det jämnar ut sig! Under alla mina år i yrkeslivet har jag dock med en stor del av min lön understött livet i Jakobstad. Där handlar jag min mat, där går jag på restaurang och där plockar jag upp gäster som behövt inkvartering.

Ser vi nyktert på situationen finns här tre kommuner och en stad i en naturlig helhet med 43000 invånare. Knappa 20000 av dem bor i Jakobstad. Att vägra utreda och diskutera lösningar hela detta område till gagn är barnsligt. Den stånpunkten bör randkommunernas styrande tänka över. Jakobstadspolitikerna bör å sin sida inse att en kommunsammanslagning betyder att man slår ihop flere kommuner – ingalunda att en tar över de andra. Görs en undersökning/utredning bör den dock göras vetenskapligt korrekt. Det betyder att undersökningens mål i första hand är att samla fakta. Därefter gäller det att tolka det insamlade och att med nyfikenhet se vad man kan få ut av det. Med andra ord borde alla inblandade först samsas om en gemensam utredning. Annars är risken stor att var och en utreder så att de får de resultat de själva vill ha.

Situationen i Jakobstadsnejden har föga gemensamt med situationen i Helsingfors-Sibbo.

Annonser

Ett svar to “Politisk panik?”

  1. Peter 29 mars, 2012 den 11:08 #

    Jag vet inte hur det är med de delar som J:stad vill inkorporera men när det gällde H:fors och Sibbo, så var nog den stora tysta orsaken den att det på Sibbosidan fanns bättre skattebetalare än på den egna sidan om gränsen. De officiella förklaringarna var sen lika många (eller fler) som de som framförde dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: