Utbildning – en klassfråga?

24 Apr

För en tid sedan gick en välkänd industri ut med erbjudande om en utbildning inom de egna väggarna. En ettårig specifik utbildning ger enligt företaget den kompetens man behöver för att arbeta inom industrin. Detta är bara ett förslag i det flöde där studerande och blivande sådana uppmanas att i effektivitetens namn snabbt skaffa sig erforderliga betyg för att sedan kunna delta i produktionen. Allt i den helgade tillväxtens namn.

Vart tog den breda allmänbildningen vägen? Ska en utbildning utgöra en rak väl plogad väg till närmaste arbetsplats kan man inte i samma andetag ondgöra sig över att så få unga kan sin Dostojevskij.

Frågan är dock djupare än så. Energi och vilja att arbeta utgör bara en del av grunden till att själv kunna skapa sig sin egen framtid så som man önskar. En bred grundutbildning ger valmöjligheter. Det är inte heller alldeles säkert att det yrke man drömmer om som 15-åring, när man söker in till andra stadiets utbildningplats, är detsamma som när man är 18 år.

PG Gyllenhammar, i tiderna symbolen för framgångsrik finansman med 12 miljoner € i fallskärm, går nu själv ut och kritiserar den nya tidens höga ersättningar inom näringslivet. Oberoende av om rörelsen går bra eller inte håller delas det bonusar – höga bonusar. Kan det då vara så att det då passar alldeles utmärkt att ha fotfolk med en ettårig specifik industriutbildning som utför de mindre krävande sysslorna? Ju mer beskurna fotfolkets möjligheter att ställa krav är desto mindre besvär ställer de till med.

Risken är uppenbar att vi bygger upp ett nytt klassamhälle. Välj inriktning i livet – men gör det fort! Föräldrars bildningsnivå tycks i undersökning efter undersökning ha betydelse för barnens framgång i grundskolan. Det visar föräldrarnas inflytande även om en tonåring knappast öppet står på torget och basunerar ut detta faktum. Ska var och en ha möjligheter att skapa sin egen framgång och forma sitt eget liv krävs det respit till dess att ett fysiskt avstånd upprättats gentemot föräldrarna. Detta sker under studietiden – inte före.

Förvisso är det uppenbart att det på kort sikt är ekonomiskt oförsvarbart att unga mänskor tillåts studera längre än absolut nödvändigt. Däremot kan man svårligen förneka att även samhällets stöttepelare faller för åldersstreck och lieman och därmed kommer att ersättas av yngre människor som just nu bygger den grund på vilken de ska fatta sina framtida viktiga beslut. Att värna om bred allmänbildning och om goda möjligheter att fördjupa sina kunskaper kan komma att betala sig på lång sikt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: