Gun var allra sexigast i klassen

5 Jun

Så inleds en visa av Bengt Ahlfors. En visa som, när den sjungs offentligt, brukar höja både ögonbryn och mungipor. När jag inför en visafton sökte upp visan för att kontrollera en fras i minnet kom jag in på en skolas webbplats. Visan hade sjungits vid återinvigningen av skolan som ”En sedelärande historia om drömmars värde”. Det poängterades att drömmarna har ett egenvärde – ett värde som till och med kan gå förlorat om drömmarna uppfylls.

Hur har vi det i dag? Vågar vi drömma? Vågar vi låta andra drömma?

Anta att någon bekänner att de drömmer om att bli prins – alternativt prinsessa. Hur stor är då sannolikheten att vederbörande tystas ned med kommentarer som alla utan större analys kan sammanfattas som kränkande av drömmarnas egenvärde?

Byter vi ut monarkidrömmarna mot drömmar om att bli astronaut kan kommentarerna ha annan klang men de drömmarna löper nog också risk att negligeras av omgivningen. Får man då drömma om att komma upp med den ultimata ekvationen vilken skulle innefatta vårt universums lagar i ett enda slag? Kanske det i alla fall är bäst att drömma om att vinna en miljon på Lotto. Det är i alla fall tillåtet. Det är därtill demokratiskt eftersom alla har samma chans – dåre som direktör.

Tänk om alla drömmande människor skulle se helt sakligt på sina drömmar. Hur mycket tråkigare skulle det då inte vara.

Hur man än vrider och vänder på det har drömmen om ett rättvist samhälle varit den drivande kraften i mången driftig människa som faktiskt höjt livets kvalitet för hela folk trots att den egentliga drömmen kan avfärdas som en utopi.

Ingen kan säga vart en riktigt stor dröm kan föra en – bara att resan kan bli intressant!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: