Arbetande studerande

17 Jun

Bland de senaste dagarnas undersökningspresentationer finns en som påvisar att de studerande som jobbar vid sidan om sina studier är de som sedermera klarar sig bäst i arbetslivet. Få är de som biter naglar på förvåningens finger.

Presentationen av rapporten är tidstypiskt kortfattad. Via webben lanserade public-service-kanalen nyheten i sällskap med bild på aktiva studeranden omgivna av väskor, pennor och laptops. I sanning en beskrivande bild av aktiva studerande modell 2012. Bilden utstrålade aktivitet, flexibilitet och mobilitet.

Sätter man nämnda tre honnörsord i närheten av rapportens beskrivning av studerandes arbete som varande oftast ”inom egen bransch” kan man lätt hitta synergieffekter. Kontakten till arbetslivet ger insikter om vart stigen bär. Studierna – i synnerhet forskningen – kan vara något den studerande själv behöver/vill veta men det kan också vara något som behövs på den arbetsplats som blivit vigd för den kommande nyutexaminerade.

Rapporten ger vid handen att de studerande vilka vare sig arbetar jämsides med studierna eller slutför sina studier inom utsatt tid är de som har det sämst förspänt när de vill äntra arbetslivet. Reaktionen på den biten blir i bästa fall en titt i kaffekoppen för att utröna om den fortfarande är drickbar.

Det finns dock en del frågor som pockar på uppmärksamhet. Det intressantaste frågan vore ”varför?”.

Varför har denna undersökning gjorts, och vad har beställaren för mål?
Varför når inte studerande som tar mera tid än den nominella på sig för att slutföra studierna arbetslivet? Beror det på oförmåga eller lättja? Beror det på eventuellt omvälvande livsskeden den unga vuxna genomgår under studietiden? Eller – Kan det möjligtvis bero på något helt annat som att de vid sidan av, och under, studierna håller på och utvecklar något banbrytande som vi alla kan glädjas åt om några år?

Snuttifierade rapporter föder fler frågor än svar. Tyvärr finns risken att till synes djupa diskussioner baserar sig på ytliga redovisningar. En debatt på obalanserad grund ger sällan balanserade beslut.

Nyhetsflödet vandrar i omfattningens gränsland. Skvalnyheter är lika bristfälliga som utförliga nyheter förblir olästa. Att en papperstidnings redaktör tvingas göra val med digitalbesaxad hand har reella orsaker, men hur svårt kan det vara för en webbredaktör att länka vidare? Är det då så att rapporter och de data de grundar sig på inte finns publicerade så att intresserade via sin webbläsare kan nå dem är det verkligen dags att vara kritisk.

Annonser

Ett svar to “Arbetande studerande”

  1. vagcyklist 20 juni, 2012 den 08:44 #

    Håller med! (eller du skrev ju så mycket så det är ju svårt att veta VAD jag höll med om, men jag höll speciellt med om det där sista).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: