O helga enkelspårighet

11 Aug

Kanske är det den snabba världsvida kommunikationen som gör att vi bara älskar att glorifiera ett enda fenomen i taget. Kanske är det en del av människans natur att hålla fast vid en enda tanke åt gången – först för att vi tror på den, sedermera för att vi lagt ner vår prestige i att tro på den.

Det kan vara smått irriterande när fenomenet blossar upp inom livsmedelsindustrin. Man behöver inte stå länge vid butikshyllorna för att uppfatta den aktuella trenden. Att hitta något fiffigt som faller utanför rådande trend ter sig tämligen svårt för en man som sänts till butiken med frugans lapp i handen.

Mer än irriterande blir fenomenet när det uppenbarar sitt tryne bland de stora frågorna. Vår framtida miljö är en sådan fråga. Det är gott att debattera miljöfrågor. Däremot borde debatten vara väl grundad och – i synnerhet miljödebatten – vara lika mångsidig och kreativ som Moder Natur själv. Dagens klimatdebatt med sgs totalt fokus på koldioxiden tenderar att skjuta sig själv i foten.

En förnuftig användning av resurser blåser kanske inte liv i en utplanande tillväxt och är därmed inte intressant. Koldioxiddebatten däremot tenderar ibland utmynna i rena reklamkampanjen. Men – Det är klart att det är roligare att vara miljömedveten genom att köpa en ny, mera energisnål, TV än genom att bestämma dagens meny eller dagens program utgående från miljöaspekter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: