Armstrongs doping

25 Aug

Rubrikerna är lika svarta som historien i sig. Lance Armstrong kan fråntas alla sina segrar i Tour de France och stängas av på livstid. Detta meddelas samtidigt som Armstrong själv meddelar att han ger upp kampen mot Usada – den amerikanska antidopningsbyrån.

Mörka är också kommentarer i sociala medier. Kommentarer finns också vilka hävdar att hela startfältet under de år Armstrong tog sina TdF-segrar borde fällas för nyttjande av prestationshöjande medel. De åsikterna är inte tagna helt ur luften. Svartaste rubrikerna fick cykelsporten ändå det år man verkligen tog itu med dopingen och under just Touren testade noggrannare än någonsin. Flera cyklister fälldes och medierna rasade mot sporten. Åtminstone en tidning presenterade då en helsvart sida i stället för rapporteringen från Touren. Ett ställningstagande men också ett symptom på ett sjukt samhälle. Cykelsporten riskerade hela anseendet i det att de tog itu med problemet. Alternativet hade förstås varit att titta åt ett annat håll som man gjort tidigare.

Lance Armstrong är född bra. Som trettonåring besegrade han vuxna i den uppseglande disciplinen triathlon. Som 16- åring var han professionell triathlet och som 21-åring bytte han disciplin och blev cykelproffs. Han var 22 när han blev den yngste världsmästaren någonsin. Sina segrar i Tour de France tog han åren 1999-2005. En seger i touren rankas långt högre än en seger i VM.

Helt säkert är det att det finns andra förklaringar än lyckad blandning kosttillskott och injektioner till att Armstrong vunnit sina segrar.

Dopingen måste bekämpas. Fritt nyttjande av prestationshöjande medel skulle ge oanade följder för idrottare efter avslutad karriär. I många fall besvärande bieffekter redan under karriären. Sådana fall är kända.

Däremot är det närmast galenskap att in absurdum backa i tid för att fälla domar över gamla synder. Armstrong har i sanning testats men han har aldrig funnits skyldig! Över 500 dopingtest har tagits och inte ett av dem har då visat positivt.

Blodprov som sparats kan analyseras med ny teknik i senare skede. Samtidigt blir man med tiden varse om att preparat man tidigare inte känt till är prestationshöjande och kan spåras. Hur skall man förhålla sig till det?

Armstrong har inspirerat många till ett aktivt liv. Cancerpatienter världen över har fått kraft ur det att Armstrong besegrade sin cancer. Han hade av läkarna fått oddsen 50% för överlevnad. Han överlevde och han kom igen! Då var han 17 år gammal.

Under OS nyligen frågade jag min gode vän, Martin, om tipsen inför släggfinalen. Han tippade. Meddelandet avslutades med: ”Av dopingtekniska skäl kan ordningsföljden ännu ändra upp till åtta år framåt…” Säkert bra i avskräckande syfte. Däremot mister idrotten en stor del av sin själ om man börjar dela ut preliminära medaljer. Just i släggkastning kan vi ju få en finländsk guldmedalj från EM 2006 – snart.

Dopingproblematiken är inte att avfärdas med en axelryckning och ingenting som snabbt kan lösas. Det är dock ett oomkullrunkeligt faktum att kategoriska generaliseringar snarare för diskussionen runt i cirklar än framåt. Låt oss glada amatörer se positivt på idrotten. Det finns folk som har betalt för att ta itu med problemen.

Annonser

2 svar to “Armstrongs doping”

  1. ChristophChristoph Treier 25 augusti, 2012 den 04:53 #

    Otroligt bra skrivet!!
    Cykelsporten svartmålas fortfarande av många bl.a. sportjournalister för alla dopingfall. Faktum är att cyklingen var den första sporten som systematiskt tog itu med att bekämpa dopingen. Vi skulle ha en helt annan dopingkultur idag om inte cykelsporten skulle varit en föregångare under 1990-talet.
    Det kan vara att jag är naiv men när man känner till Armstrongs cancerbakgrund så har jag svårt att tro att han medvetet riskerar sin hälsa genom att dopa sig. Han har själv upplevt och sett för mycket i samband med hans testikelcancer och efter det i samband med hans cancerstiftelse för att värdesätta hälsan högre än idrottsliga framgångar. sen är det en annan sak att han kan haft fördelar på grund av medicineringen just på grund av hans cancer. Och precis som du skriver Jan så har Armstrong aldrig testats positivt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: