Sprit och IT i skolan

2 Nov

Att jag mycket väl minns den behagliga spritdoften som spred sig i klassrummet när läraren kom in med våra prov säger kanske en del om den tid jag hittills i livet haft på mig att samla livserfarenheter. En doftande spritstencil klarar jag mig utan. Den har ersatts av andra tekniska innovationer. Att stencilapparaten gav vika för kopieringsmaskinen var helt naturligt i och med att den ersatte alla (så när som på doften) stencilapparatens funktioner, var bekvämare att använda och gav bättre resultat. Nämnda skillnader kan gott utgöra kriterierna när något existerande ska överges för något nytt.

Världen omkring oss förändras. Naturligtvis ska skolan utvecklas. Utveckling är dock inte synonymt med förändring. Det är alltså hyfsat sunt att inte springa hals över huvud in i nya trender. Rätt ute är betydligt bättre än först ute.

”Nätet ger möjligheter i skolan” upplyste oss rubriken på den lokala tidningens lokalsida i morse. Det faller sig naturligt att sanna med. Möjligheterna utökas betyder dock inte att något ersätts.

Lektionerna i skolan bör i allra högsta grad vara interaktiva. Därmed inte sagt att digital interaktivitet är det högsta eftersträvansvärda. En högst analogt interaktiv lektion där elever och lärare samtalar, samarbetar och gemensamt för lektionen framåt irl är synnerligen värdefull.

Att flippa lektionerna och utgå från att elevernas första kontakt med nytt stoff fås via en filmsekvens i vilken läraren berättar och förklarar har säkert någon fördel. Eleven kan på så sätt få stopp på läraren när förklaringen går för fort. Det är å andra sidan inte helt förbehållet den digitala världen. I den analoga världen kan man helt enkelt markera och ställa en fråga. Eventuellt ger diskussionen som uppstår svar som tillfredsställer flera elever.

Annonser

2 svar to “Sprit och IT i skolan”

  1. vagcyklist 4 november, 2012 den 01:46 #

    Det bästa med dina åsikter i sådana här frågor är att om man hört dig tala om saken flera gånger så är man (=jag) inte helt säker på var du står – åtminstone inte på en svart-vit skala.

    Jag vet inte om du förstod vad jag menade, men det var en komplimang.

    • janfunderar 4 november, 2012 den 02:09 #

      Den komplimangen är värdefull! Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: