Vän med elever – på facebook?

3 Nov

Livet är en enkel resa. Just därför blir frågorna sällan enkla. Kunde man vända om och starta om en liten bit av livet skulle man med facit i hand ha betydligt lättare att ställa ner foten när diskussionerna blir nyanserade.

Det tycks vara synnerligen svårt att ha en neutral åsikt till digitala sociala medier. Facebook utgör i det fallet långt mer regel än undantag. Diskussioner om sociala medier ger ofta de inblandade nya infallsvinklar och därtill en hel del råd och tips. Därmed tvingas inte nybörjaren kasta sig in i något totalt okänt. Svartvita diskussioner dock tillför knappast något alls – inte heller denna gång.

För ett drygt år sedan rekommenderade Finlands Svenska Lärarförbund (FSL) lärarna att ”helst inte vara vän med elever i sociala medier”. Lärarfacket OAJ tog inte ställning i frågan. Utbildningsstyrelsen har inte gett direktiv om huruvida lärare och elev får vara vänner i sociala medier. Facebook har i sina regler satt en åldersgräns för sina medlemmar till 13 år. Lärare till barn under tretton behöver alltså inte befatta sig med frågan. Andra får fundera vidare.

Trots allt är det mediets användare som spelar den största rollen. Mediet är bara – medium. Det att FSL noggrant påpekar sekretessens betydelse är allvarligt. Det tyder på att man inte är säker på medlemmarnas medvetenhet. Jag hoppas osäkerheten berör facebooks genomskinlighet och inte sekretessen i sig.

Tio procent av jordens befolkning har konto på facebook. Med andra ord kan vi anta att medvetenheten om hur de digitala medierna fungerar ökar.

Annonser

4 svar to “Vän med elever – på facebook?”

 1. Ingvar Stål 3 november, 2012 den 02:14 #

  Mer och mer kommer jag fram att vi är bara efter utvecklingen (här i landet) 🙂
  http://www.inter-disciplinary.net/critical-issues/cyber/visions-of-humanity/call-for-papers/
  checka pulsen 😀

 2. Johan Nygård 3 november, 2012 den 02:27 #

  Så sant… tycke och smak är olika… bra så. Det ena utesluter inte det andra men personligen har jag inte Facebook-vänner bland elever.
  Å andra sidan så är ju sociala medier så mycket mer än just Facebook…
  Gällande användningen av IKT i undervisning, olika typer av sociala medier, molntjänster, lärplattformer mm så torde väl utgångspunkten ligga någonstan mellan pedagogens rätt att välja metod och att syna utbildning ur elevperspektivet – en stor del av ungdomar upplever att de ibland jobbar i en ”museiemiljö” både på gott och ont.
  Åtminstone borde vi våga diskutera detta.
  UBS har nu åtminstone gläntat på dörren:
  http://www.oph.fi/download/140481_rekommendation_om_anvandning_av_sociala_medier_i_undervisningen

  H. Johan

 3. Leif Ekrem 3 november, 2012 den 06:58 #

  Ett mycket bra inlägg! Om vi lärare kringgår elevkontakter via sociala media, har vi ingen som helst möjlighet att påverka nätbeteendet. Det här är en liten del av vårt arbete! Vi ska ju fostra till samhällets regler och normer. Det gör vi bäst genom att friskt går med och sedan bete oss själva vettigt i t.ex. Facebook. Kan inte begripa vad FSL var ute efter! Det går troll i vissa idéer tydligen.

  Själv kallar jag inte elever till ”vänner” på FB, men om en elev kallar mig (vilket händer rätt så ofta), brukar jag acceptera. Har aldrig sett något negativt i detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: