Mobbning på nätet

4 Nov

Livet i molnet ger drömmarna vingar. Vi kan knyta vänskapsband och blåsa liv i falnade vänskapsrelationer samtidigt som vi kan dela sorg, glädje och ilska med bekanta. Vi kan bekräfta och bekräftas samtidigt som vi bollar idéer. Via sociala medier når vi varandra snabbt, okonstlat och enkelt.

Baksidan av den medaljen är förstås att det är exakt lika enkelt att sprida desinformation som information. Det är lika behändigt att så split som att bygga samförstånd. Det krävs inget extra vare sig för att uppmuntra eller för att kränka. Redskap för digital mobbning är skrämmande lättillgängliga.

Vill man motarbeta mobbning bör man också se till den typ av mobbning som levereras som hårt piskade nollor och ettor. Man har dock svårt att mota trakasserier i ett rum man inte finns.

Om vuxna och blivande vuxna lever helt parallella liv på nätet utan att någon som helst kontakt mellan dessa världar etableras är det ur mobbningsperspektiv jämförbart med att tonåringar en fredag kväll håller partaj i skolans festsal samtidigt som lärarna håller kalas i lärarrummet och ordningsvakter lyser med sin frånvaro. En publik tillställning är reglerad i lag bland annat med hur många människor med ordningsansvar det ska finnas på plats och vilken utbildning dessa måste ha. Är det då inte märkligt att man ens diskuterar lärares närvaro i elevernas digitala rum som något man bör vara försiktig med.

I vår tid är rum där ungas och vuxnas liv flätas samman en bristvara. Erfarenhetens insikter skulle säkert må bra av att blandas med unga idéers självklarheter.

Jag vill tro att redan det att en lärares profil och inlägg dyker upp i elevers digitala rum då och då dämpar lusten att strö glas och törnen kring sig. Förhoppningsvis förstår lärarna att hålla egna inlägg på hyfsad nivå.

Annonser

2 svar to “Mobbning på nätet”

  1. petaflux 8 november, 2012 den 12:00 #

    Jag vill skriva en kommentar men jag vet inte riktigt vad så du får en glad gubbe.

    🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: