Förbannade intolerans

27 Dec

När man högaktningsfullt bugar inför någon händer det att man i samma rörelse vänder ryggslutet mot någon annan. I normala fall fokuserar dock omgivningen på den hövliga gesten och vad övrigt är passerar utan att sätta några som helst spår. Här har dock skett en uppmärksamhetens förskjutning så att det numera anses förnedrande att uppskattande buga. Däremot mötes bildligt uppvisande av ryggslutet som modigt och – paradoxalt nog – rakryggat.

Inför julen strös värmande ord på medmänniskors stig. Låt det bli därvid! Nästa år!

Påminn ock mig!

I sociala medier rumlar ett hyfsat antal grupper med ”-ateist-” och ”-sekulär-” i namnet runt och kastar sten och på religioner och dess utövare. På något sätt försöker därtill skribenterna under nämnda tak göra sig till förespråkare till vetenskapen.

Under en allt för stor del av predikningar och övriga uttalanden från kyrkans folk utmålas vetenskapen som något av en motpol till religion. Med ”allt för stor del” avses i detta sammanhang att dylika uttalanden ges luft över huvud taget. Än värre blir det att nås av uttalanden som på något sätt gör vetenskap till en trosfråga.

Det bereder inga svårigheter att hitta uttalanden i vare sig tal, bilder eller skrift, där något påstås vara vetenskapligt bevisat trots att vetenskapen lyst med sin frånvaro ända från hypotes. Döm inte vetenskapen utgående från ord och gärningar vars källa är oförstånd – eller än värre – ovilja att syna sina uppfattningar i grunden. På samma sätt bör kyrkan som institution inte heller bedömas – eller utdömas – på basen av föga underbyggda uttalanden eller på uttalanden gjorda av personer med ogrundade uppfattningar om dagens kyrkliga verksamheter.

Religionen är inte farlig i sig. Det är inte farligt om någon råkar säga något religiöst i en kyrka när skolan är på besök. Lika lite innebär det fara för allmänheten att känna till vår fysiska plats i universum och strukturer i den materia vi själva är uppbyggda av.

Låtom oss slippa se pajer virvlandes runt i spalterna, sökandes uppskattning för egen del snarare än eventuell motståndares ansikte. Låtom oss, i stället för att så split, fokusera på att utföra gott i eget värv!

Annonser

Ett svar to “Förbannade intolerans”

  1. Leif Ekrem 28 december, 2012 den 10:14 #

    Bra formulerat. Vi hittar övertrampare i båda lägren. Både bland representanter för religionen och vetenskapen. Håller med om att det skulle vara smartare att bygga upp i stället för att riva ner. Problemet för oss bloggare är att vi ofta kommenterar något vi råkat ut för, negativt eller positivt. I det förstnämnda fallet går man kanske för lätt till attack mot någon eller någonting.

    Värt att tänka på detta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: